Terapihästar?

Terapihästar?
Bertil och Belgarion

torsdag 5 januari 2012

Namnförslag - tävling!

Kanske en företagslogga?

Jag behöver hjälp med namnförslag till mitt kommande företag! Skicka förslagen till ingela.karlsson@bahnhof.se

Mitt första förslag var "Ingelas Bildterapi", men det duger inte! Det är ju inte bara bildterapi det handlar om, även om det är det jag utbildas till.
Mitt nästa förslag är "Våga Vidare", alltså våga gå vidare i livet. Men Å gör sej ju inte så bra i en webadress vagavidare.se, njae

Jag vill helst att det ska vara svenskt, eller åtminstone väldigt lätt att uttala, och helst också förmedla vad det handlar om. Det ska locka sådana personer som kanske har lite svårt att komma hemifrån p g a ångest, oro eller kanske bara handlingsförlamning!

Om jag får in något bra förslag som jag nappar på så vinner den personen förståss ett gratis målningspass och ett gratis danspass och även krama en häst om det önskas! Hunden får vi vänta med ett tag för han är bara 6 dagar gammal!

För att ni ska få mera kött på benen ang vad jag tänker ägna mej åt så har jag satt ihop lite text. OBS! Texten om bildterapi har jag stulit från olika web-sidor så den är inte min egen. Men det andra har jag skrivit själv.

Svar vill jag ha senast måndag 9/1! Det är bråttom nu! Jag vill registrera företaget så fort som möjligt:


Bildterapi

När ord inte räcker eller när ord är ett hinder erbjuder bilden unika möjligheter till kommunikation. I bildterapi kombineras bildskapande med terapeutiska samtal. Känslor, tankar, minnen och upplevelser får via färg och form ett symboliskt ordlöst uttryck. 
Bildterapi och bildskapande har en mängd positiva effekter som bidrar till ett ökat välbefinnande. Ökad energi, stärkt självkänsla, förbättrad förmåga att hantera sjukdom , ny livskraft och känsla av sammanhang är några av de effekter av bildterapi som bevisats även i svenska vetenskapliga studier.
Bildens läkande kraft lindrar svåra känslor och upplevelser kring allvarlig sjukdom och skada som annars kan vara omöjliga att sätta ord på. Bildterapi ger här en mängd positiva effekter som bidrar till ett ökat välbefinnande, stärker friska krafter och ger ny energi.
Bildterapeutisk behandling passar alla åldrar. Bildterapi är lämpligt vid exempelvis stress, utbrändhet, oro, ångest, sorg, trauma, krishantering och kronisk smärta samt som ett komplement i övrig sjukvårdande behandling.

Hur går bildterapi till?

Du behöver inte "kunna måla" för att gestalta och uttrycka känslor i färg och form på ett spontant kravlöst sätt. Det viktiga är vad bilden vill förmedla. Bilderna kan lyfta fram både medvetna och omedvetna känslor. Målningens färg, form och symboler gör känslorna konkreta och lyfter fram det som behöver bearbetas. När bilden är klar talar vi tillsammans om bildens uttryck. Dialogen sker i ett kreativt läkande samspel och med ett varsamt icke tolkande förhållningssätt.
”Det har varit en läkande process. Att i förtroende kunna prata och måla bilder om sitt liv, utan tanke på prestation och få hjälp att förstå bilderna har gjort att jag ser mig själv tydligare. Det har varit fascinerande att få uppleva hur en bild bara kan dyka upp i stunden och att måla den direkt ’från hjärtat’. Känner att jag har mer energi och större trygghet i mig själv idag jämfört med för ett år sedan.” IS

Rehabilitering

Bildterapi i rehabilitering
Svåra känslor och upplevelser kring allvarlig sjukdom och skada kan vara omöjliga att sätta ord på. Här ger bildterapi en mängd positiva effekter som bidrar till ett ökat välbefinnande, stärker det friska och ger ny energi.
"Leka i bildrummet"
Man skulle kunna formulera det som att i bildterapin så "leker man i bildrummet" med stöd av och inom de ramar som själva terapisituationen ger. Den som skapar bilder kan vara i målandet, inom terapins trygga ramar, känna att terapeuten finns där och står ut och härbärgerar det som händer. I målandet går det att med färg, form, ljus och skuggor "sätta samman och ta isär" – utforska det totala rummet, sin värld, bilden och världen utanför. Se nya kombinationsmöjligheter. Göra nya formuleringar i bild eller ord. När något nytt kommer in trängs en del av det gamla undan, en gammal trygghet blir en förlust. Sörja! Det kan krävas ett stort mod att utnyttja en chans att skapa nya mönster, att slippa göra om det som varit jobbigt men kanske det enda man kunnat. Men i detta finns möjligheten att ladda sig själv.
När de gamla försvaren släppts och insikten om den egna personen börjar komma i behandlingen kommer också lidandet att stegras. Utvecklingen av och träningen av symboliseringsförmågan kan lindra.
Bildterapi kan hjälpa patienten att känna upplevelsen av att ha gjort något som betyder något och utveckla sina känslor och inre upplevelser. I detta ligger också ett viktigt avbördande och upplevelsen av delad mening.
Med bildens hjälp kan man kommunicera även när orden inte räcker till. Form och innehåll kan integreras och bilden blir inte bara en hjälp för känslomässig och social utveckling utan kan även vara ett stöd för kunskapsmässig utveckling.


Frigörande rörelse till musik 

 Jag vill inte kalla det för dans eftersom dans känns lite kravfyllt, att man måste kunna vissa steg, eller kanske dansa två och två. Nej det här är nånting helt annat!
Sparka av sej skorna och bara sätta igång! Röra sej precis hur man vill till musiken! Det behövs inga flashiga gym-kläder och inga dyra skor. Musiken varierar lite i tempo men är medryckande och dansvänlig. Den som vill kanske bara stampar takten eller nickar med huvudet, medan någon annan far runt i hela lokalen och släpper alla hämningar! På sikt är det förståss meningen att alla ska släppa sina hämningar och ge sej hän till musiken, men det kan ju dröja ett tag!
Efter varje danspass sitter vi ner (frivilligt) och pratar om vilka känslor dansen frigjorde, eller alternativt målar en stund för att gestalta hur det känns.

Djurunderstödd terapi
Här sätter bara fantasin gränser! Är du hundrätt men vill inte vara det längre, kom och lär dej att umgås med min hund under ordnade förhållanden. Mår du dåligt men orkar inte varken prata, måla eller dansa, kom och krama en hund, hundar har en fantastisk empatiskt förmåga!
Detsamma gäller för hästar! Hästar är faktiskt kända för att känna mycket stor empati, vem har inte längtat efter en varm mule att pussa på när det känns tungt!
Jag erbjuder föräldrar vars små barn vill börja rida, men föräldrarna är livrädda för hästar, att komma till mej och lära känna min lilla Bertil som det är väldigt svårt att vara rädd för! Nästa steg är förståss att lära känna Belgarion, det kräver lite mera mod, men tro det eller ej, empati är han bra på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar